mikkonummelin

Piraattipuolueesta tulevaisuuden teknologia-alan puolue

 • Keilaniemi on tärkeä teknologiateollisuuden keskittymä pääkaupunkiseudulla.
  Keilaniemi on tärkeä teknologiateollisuuden keskittymä pääkaupunkiseudulla.
 • Opus Business Park Herttoniemessä
  Opus Business Park Herttoniemessä
 • Pirate Parties International:in logo
  Pirate Parties International:in logo
 • Piraattipuolueella on ympäri Suomea aktiivista toimintaa, kuva on Etelä-Savon piiristä.
  Piraattipuolueella on ympäri Suomea aktiivista toimintaa, kuva on Etelä-Savon piiristä.

Taustatietoa: Tänään meni vuoden ensimmäinen puoluelehtemme Purje painoon ja siitä julkaistaan kohta numero 1/2013. Kaikki tarjotut artikkelit eivät mahtuneet kyseiseen lehteen ja julkaisen nyt blogissani erään tällaisen.


Mikko Nummelin: Piraattipuolueesta tulevaisuuden teknologia-alan puolue

Kirjoittaja kuuluu Uudenmaan Piraattien hallitukseen, on diplomi-insinööri ja työskentelee ohjelmistosuunnittelijana Ixonos Oyj:n Solutions-yksikössä, tärkeimpänä osaamisalueena Java EE -ohjelmistot

Kaikilla perinteisillä puolueilla on ohjelmansa, ideologiansa ja pääasialliset kohderyhmänsä, vaikka vaalien alla melko usein yritetään miellyttää kaikkia kansanosia yleisemminkin. Kuitenkin politiikkaa tarkemmin seuranneet tietävät, mitkä puolueet ovat perinteisesti olleet oikeistopuolueita, mitkä vasemmistopuolueita ja mikä niiden suhtautuminen esimerkiksi opiskelijoihin ja työväenaatteeseen on ollut. Piraattipuolueen tulevaan strategiaan eurovaaleja 2014 ja eduskuntavaaleja 2015 varten kuuluu erottamattomana osana oman kohderyhmän tunnistaminen ja sen huomioiminen sekä kannattaja- että jäsenhankinnassa.

Eduskuntavaalien 2011 ja kunnallisvaalien 2012 tuloksista, samoin kuin ehdokasasettelusta ilmeni, että Piraattipuolueen tärkein nykyinen kohderyhmä ovat teknologia-alan opiskelijat ja työntekijät. Suhteellisesti kannatusluvut olivat huomattavan suuria Aalto-yliopiston ja Tampereen Teknillisen yliopiston kampuksilla, joilla sijainneilla äänestysalueilla Piraattipuolue sai jopa 4-5. suurimman kannatuksen kaikista puolueista. Lisäksi jäsenistössämme on useita tietotekniikan alan pienyrittäjiä ja asiantuntijoita. On myös tarkoituksenmukaista, että kun jäsenkuntaamme valmistuu maistereiksi ja diplomi-insinööreiksi, joidenkin osaksi tullen jopa tutkijakoulut ja tohtorinväitöksetkin, tämä akateemisesti koulutettu väki myös pysyisi puolueen aktiivipoliitikkoina ja integroisi puolueen varteenotettavaksi teknologia-alan kehityksen tukijaksi maassamme jatkossakin.

Suomen teknologiateollisuus on elänyt parina viime vuonna voimakasta murroskautta erityisesti Nokian muutettua strategiaansa ja karsittua toimintojaan. Hyvin monet suomalaiset yritykset ovat olleet riippuvaisia nimenomaan Nokialle tehdyistä alihankinnoista ja ongelmia on tullut etenkin niissä, joiden toiminnoista suuri osa on ollut sidoksissa mobiiliteknologioiden kehitykseen, erityisesti Symbianiin ja Meegoon. Näissä yrityksissä on nähty laajoja yhteistoimintaneuvotteluja ja lukuisia lomautuksia ja irtisanomisia, jotka ovat stressanneet työntekijöitä.

Piraattipuolueen tulee ohjelmia laajentaessaan luoda hyvä ja kestävä työvoima- ja koulutuspolitiikka, joka tukee tulevaisuuden teknologiateollisuuden kehitystä Suomessa. Koulutuksen tulee korkeakoulutusta myöden olla painottunut niin, että hyvin työllistäville aloille sisäänotto olisi korkeampaa kuin huonosti työllistäville ja opintojen etenemiseen ja työllistymiseen niiden loppupuolella ja niiden jälkeen tulisi kannustaa. Tietotekniikka-ala ei myöskään jatkossa saisi olla niin riippuvainen yhdestä suuryrityksestä kuin aiemmin, vaan paljon enemmän on kiinnitettävä huomiota esimerkiksi alan pienyrittäjyyteen ja pelialan kehitykseen. Ainakin kirjoitushetkellä eräät peliyhtiöt ovat olleet menestystarinoita ja suomalainen osaaminen alalla alkaa olla vähitellen maailmankuulua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Piraatipuolue toisi kyllä myös hyvin tervetulleen tuulahduksen eduskuntaan, vanhojen ja mahojen puolueiden joukkoon.
Pidän puoluetta lähinnä opiskelua läpi elämän kannattavana puolueena ja on myös pakko ihailla puolueen periaatteellisuutta, joskin minulle puolue on hieman liian porvarillinen.

Toisaalta millekin puolueelle tahansa on selvää, ettei laskutikkua tarvita todetakseen, ettei yksi tie sovi kaikille eikä töitä tule nykyisessä kieltävässä muodossaan riittämään kaikille.

Tästä on tietenkin poikkeuksena Kokoomus, joka ei edes halua ymmärtää ihmisten asioita vaan höpöttää työvoimavajeesta, jotta saisi suhteettomilla työvoimareserveillä palkat ja ihmiset tungettua mahdollisimman pieneksi.

Ei muutkaan eduskunta puolueet voi kansankynttilöinä loistaa. Nythän lipposmaisesta "työtön ei saa tehdä mitään" ja kaikenmaailman harkinnanvaraisten anomusten täyttämisbyrokratiasta saada edes aloitetta aikaan. Tämäkin aloite on nyt ulkoistettu kansalle tehtäväksi nimikeruun muodossa.
Hyvin ovat kansanedustajienkien ajattelutyönkin ulkoistaneet, mutta toisaalta en minä sitä valita.

Toivon, että Piraattipuolueesta ei tule jonkun ryhmän "edunvalvontapuolue", vaan pikemminkin tulevaisuutta hahmottava yleispuolue.
Joten tsemppiä sinne ja laajaa yhteiskunnallista opiskelua toivottaa ja toivoo

Henry

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kiitoksia kommentista!

Piraattipuolueella todellakin on ohjelmassaan perustulo ja perustulokirjausta tarkennettaneen lähiaikoina muutamin yksityiskohdin. Olemme kuitenkin käyneet vakavaa keskustelua siitä, miten meidän on suhtauduttava esimerkiksi huoltosuhteen heikkenemiseen. Perustulosta tulisi fiskaalinen ongelma, jos se toteutettaisiin niin, että järjestelmän nettosaajia olisi enemmän kuin nykyisten sosiaaliturvan nostajia.

Ikiopiskelijoiden puolueen maine voi olla meille pidemmän päälle epäedullinen; yllä olevassa artikkelissa on tuotu esiin tavoite, että ihmiset pysyisivät aktiiveinamme myös valmistuttuaan, jolloin kehittyisimme opiskelijapuolueesta yleisemmin vahvan akateemisen taustan omaavaksi puolueeksi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Perustulosta tulisi fiskaalinen ongelma, jos se toteutettaisiin niin, että järjestelmän nettosaajia olisi enemmän kuin nykyisten sosiaaliturvan nostajia."

Tämä ongelma on olemassa jo nykyiselläkin sosiaaliturvalla.

Perustulosta puuttuu kuitenkin useita nykyisen järjestelmän merkittäviä vikoja, kuten se, että nettosaaja laitostuu tappelemaan kafkalaisen byrokratian kanssa, tai se, että työnhakijoita ajetaan turhiin koulutuksiin ja harjoitteluihin, joista ei kuitenkaan työllisty. Tai se, että työllistymisen yrittämisestäkin seuraa kokonaan uusi tappelu byrokratioissa.

Nykyinen "ei kannata tehdä työtä, ei kannata ottaa riskiä" ei pätisi enää kenenkään kohdalla, jos perustulo saapuisi tilille joka tapauksessa. Samalla joidenkin pelkäämä halpatyövoimapula olisi muisto vain, sillä halvallakin tehty työ kannattaisi, eikä sitä edes kannattaisi tehdä pimeänä.

Sinänsä toivoisin, että myös verojen maksu olisi paljon helpompaa ja yksinkertaisempaa.

Esimerkikisi siten, että verkkopankissa maksaessa voisi vain ruksia "tämä maksu on ansiotuloa / luovutusvoittoa", ja tarvittavat verot yms. sitten kerättäisiin automaattisesti - byrokraatit voisivat kyllä tarkistella niitä jälkeenpäinkin (kuten kai nykyäänkin tekevät).

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos nyt ajatellaan kolmea faktaa, siis huomattavan rajoitetusti, mutta kuitenkin:
1) Kaikille ei ritä töitä eikä täysityöllisyys tule koskaan enää takaisin.
2) Ammatissa kuin ammatissa, kaikki ne jotka eivät opiskele jatkuvasti ovat 10 vuoden työruppeaman jälkeen (jarruttavia) dinoja.
3) Niistä henkilöistä, joille esim. tietsikkaosaamisen taidot (kaikki) olisi tarpeen vain 10% oikeasti osaa.

Päätelmä:
Kannattaisi varavata (kaikkien) työtä ja opiskelua koko elämän ajan.

Väitän: Homma toimisi ilman mammuttimaisia opinahjoja, kunhan saataisiin mm. *kaikki* tietotaito suomeksi vapaasti netistä ladaten ja kunnat antaisivat kansalaisten käyttää 'kansalaisten omistamia' laitoksia myös iltaisin. Esimerkiksi kouluja.

Tämä on tietysti yksinkertaistettua, mutta näillä(kin) eväillä fillari pysyy pystyssä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Kaikille ei riitä töitä..."

Kaikille riittää nytkin koko ajan jotain, mitä voisi ja kannattaisi tehdä, ellei sekä työnteosta että työllistymisestä olisi tehty kannattamatonta ja hankalaa.

Yksi ongelma on, että ammattiliitot elävät yhä sitä täystyöllisyyden 1980-lukua ja puolustavat jäsentensä oikeutta tehdä vain yhtä asiaa koulusta eläkkeelle - vaikka useimmat nuoret tulokkaat joutuisivat pyörimään vuosia jossain "harjoitteluissa" (vai mikä niiden nimitys nykyään on).

Näin kärjistäen - onhan täällä vielä hyvinkin työllistäviä aloja.

"Niistä henkilöistä, joille esim. tietsikkaosaamisen taidot (kaikki) olisi tarpeen vain 10% oikeasti osaa."

Tämä on valitettavan totta. Ja nämä taidot ovat sellaisia, joita on huono opettaa minkään suunnitelman mukaan - useimmiten tuntuu, että kurssit ovat pikemminkin mittari siitä, mitä on omaehtoisesti oppinut.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olet Ville oikeassa!
Mea culpa! ["Mun fiba!" niinkuin jo Brutus taisi sanoa kun Julle-setä puukkoon kaatui. :) ]

Eli pitäisi olla:
"Kaikille ei riitä palkkatöitä..."

Itselläni ei ole koskaan ollut niin paljon duunia kuin nykyää työttömänä => eli elän sellaista "Kaikki tieto/taito on copyleftattava!"-elämää.
Tällä hetkellä työstän venäjän- ja kreikankieltä opetuskuntoon, kun suomenkielen vapaaehtoisia myötäopiskelijoita ei oikein tunnu löytyvän.

Joo, byrokraatit kilometritehtaale! -tana.

Henry

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

En itsekään usko mihinkään täystyöllisyyden harhaan, mutta jos on tiedossa pieniä asioita, jotka ovat nykyisessä koulutus- ja työvoimapolitiikassa korjattavissa, ne kannattaa tehdä.

Piraattipuolueen linjaan kuuluu se, että tekijänoikeus- ja patenttioikeusasiat ovat meidän ydinosaamista ja niitä koskevassa politiikassa tulee vaatia suuriakin muutoksia nykyjärjestelmään verrattuna. Sen sijaan monissa muissa asioissa, kuten talouspolitiikassa, tulee mieluummin ajaa pienempiä ja varovaisempia korjausliikkeitä, eikä yrittää yhtäkkiä laittaa koko järjestelmää täysin uusiksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #7

Kirjoitin juuri meidään "Kreikan osaamissivulle" About-osion:

We are a group of people that thinks:
- All knowledge should be free
- Learning gets a better life to each of us
- Learning should be free as there is no reason to deny the right to learn just because someone does not have the blackmail ransoms to get an education or a skill.
- That more than half of our idiotic bureaucrats are wasting money because of their lack of computer-skills and education as whole.
- That in a democratic society one of the first obligations the community has, is to grant equal education for everyone in spite of wealth, colour of skin, religion and so on.
- Those that does not understand this should have additional education.

Our slogans:
- Learn by teaching
- From everyone to everyone
- Copyleft - All wrongs reserved
- All KnowHow has to be free
- We produce what we teach
- Fuck the System and its posh oppressors that are against us!
___________________________

Näillä mennään! Ainakin Kreikassa.
Vielä: Tämä on vielä lopullista muotoilua ja kiellellistä muokkausta vailla.

Henry

Toimituksen poiminnat