mikkonummelin

Uudenmaan Piraattien hallituksen tiedote lukukausimaksuista

  • Uudenmaan Piraattien hallitus 2013
    Uudenmaan Piraattien hallitus 2013

Viitaten toissapäiväiseen blogikirjoitukseeni, tänään on Uudenmaan Piraattien hallitus julkaissut alla esitetyn tiedotteen. Tiedotetta on tarkoitus jakaa erityisesti yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden keskuuteen ja tarjota julkaistavaksi paikallislehdissä. Tähän mennessä se on julkaistu jo Uudenmaan Piraattien Facebook-sivulla.

Oheisessa kuvassa ovat Uudenmaan Piraattien hallituksen jäsenet 2013, ylärivissä vasemmalta oikealle puheenjohtaja Lasse Kärkkäinen ja varapuheenjohtaja Janne Paalijärvi, alarivissä vasemmalta oikealle jäsenet Roni Kantola, Lassi Nokelainen, allekirjoittanut (Mikko Nummelin) ja Samu Voutilainen.

 

-----

 

Uudenmaan Piraattien hallitus ei hyväksy Perussuomalaisten talouspoliittisen työryhmän lukukausimaksuesitystä


Maanantaina 21.01.2013 esitti europarlamentaarikko Sampo Terhon (ps) johtama Perussuomalaisen puolueen talouspoliittinen työryhmä ohjelman Suomen valtiontalouden sopeuttamistoimiksi. Esitys piti sisällään ehdotuksen, jonka mukaan suomalaisten korkeakoulujen rahoituksesta 10% katettaisiin tässä vaiheessa kaikilta opiskelijoilta, myös suomalaisilta, kerättävistä lukukausimaksuista. Käytännössä tämä merkitsisi kullekin opiskelijalle vuodessa noin 1 500 € - 3 000 € suuruista maksuvelvoitetta, koulutusalasta riippuen. Aikaisemmin Perussuomalaiset ovat johdonmukaisesti kiistäneet esittävänsä lukukausimaksuja suomalaisille opiskelijoille, vaan ainoastaan EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville.

Uudenmaan Piraattien hallitus ja muut allekirjoittaneet Piraattipuolueen jäsenet eivät hyväksy minkäänlaisen lukukausimaksujärjestelmän käyttöönottoa missään suomalaisissa yliopistoissa, korkeakouluissa tai ammattikorkeakouluissa. Uudenmaan Piraattien hallitus ja muut allekirjoittaneet Piraattipuolueen jäsenet katsovat, että parhaiten tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet toteutuvat, jos koulutuksen kustannukset katetaan verovaroista, jolloin hyvätuloisiin työtehtäviin valmistuneet maksavat koulutuksensa jälkikäteen progressiivisessa tuloverotuksessa.

Niissä maissa, joissa lukukausimaksut on otettu käyttöön, on havaittu, että ne johtavat siihen, että ne opiskelijat, jotka itse tai joiden vanhemmat ovat pienituloisia, jättävät hakeutumatta korkeakoulutukseen, vaikka heillä muuten olisi opiskeluun tiedolliset edellytykset. Alunperin pienillä lukukausimaksuilla on myös taipumus kohota nopeasti, kun lukukausimaksujärjestelmän olemassaolo houkuttelee valtiota vähentämään verovarojen osuutta yliopistojen rahoituksessa lukukausimaksujen osuutta lisäten. Erityisen selvästi tämä on näkynyt Ison-Britannian Englannissa, jossa vuonna 1998 alunperin 1 000 £ suuruisena käyttöönotetut lukukausimaksut ovat kohonneet vuoteen 2013 mennessä peräti 9 000 £:aan, eli yli 10 000 €:oon lukuvuodessa [1].


[1]  http://en.wikipedia.org/wiki/Tuition_fees_in_the_United_Kingdom

 

Lasse Kärkkäinen, Uudenmaan Piraattien pj
Janne Paalijärvi, Uudenmaan Piraattien vpj
Lassi Nokelainen, Uudenmaan Piraattien hallituksen jäsen
Mikko Nummelin, Uudenmaan Piraattien hallituksen jäsen
Roni Kantola, Uudenmaan Piraattien hallituksen jäsen
Samu Voutilainen, Uudenmaan Piraattien hallituksen jäsen
Joni Himanen, Etelä-Savon Piraattien hallituksen jäsen
Jaakko Kantojärvi, Uudenmaan Piraattien jäsen
Riikka Soitinaho, Uudenmaan Piraattien jäsen
Ville Hautakangas, Helsingin piraattien vpj, Piraattipuolueen hallituksen jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pertti Ilonen
Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Hyvin perusteltu ja asiallinen mielipide. Olen kyllä asiasta eri mieltä, mutta on hyvä nähdä asia näin selkeästi ilmaistuna.

Jatkaakseni tästä, ehdotan ongelman tiivistämistä kahteen alakohtaan. Olen tekstin kanssa samaa mieltä siitä, että hyvin työllistyvä korkeakoulutettu todellakin maksaa veroina takaisin saamansa kalliin edun. Mutta.
1. Korkeasti koulutettuja valmistuu kortistoon pelottavan suuri määrä, kun taas monista perustason ammattikoulutuksen saaneista on jopa pulaa työelämässä. Tämä epätasapaino jatkuu vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.
2. Jos henkilö muuttaa ulkomaille valmistuttuaan, me muut suomalaiset maksamme verorahoistamme Saksan, Kiinan tai Venäjän työvoiman ammattitaidon emmekä saa kuin suoraa ja välillistä haittaa itsellemme.

Itselleni kelpaisi kivasti kompromissi, jossa opiskelumaksu tärähtää takautuvasti vain, jos henkilö muuttaa ulkomaille ennen kuin on ehtinyt maksamaan riittävästi veroja Suomeen.

Toteutustavan etsintä onkin sitten vaikeampaa, mutta ongelma on todellinen. Meillä on järkyttävä kestävyysvaje ja on mielestäni aivan reilua, että emme tarjoa kehitysapua rikkaille länsimaille tällä tavoin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tällä hetkellä Piraattipuolueessa on olemassa samantapainen työryhmä samantapaisin tavoittein kuin Perussuomalaisten Sampo Terhon talouspoliittinen ryhmäkin on. Piraattipuolueessa kyseisen ohjelmaesityksiä valmistelevan ryhmän nimi on tulevaisuusryhmä ja sen johtajana toimii Etelä-Savon Piraattien Joni Himanen Mikkelistä. Ks.

http://etela-savo.piraattipuolue.fi/mikkeli/ehdoka...

Toimin itse kyseisessä ryhmässä myös jäsenenä.

Valmistelussamme on parhaillaan työvoima- ja koulutuspoliittiset ohjelmat, talouspoliittiset ohjelmat ja EU-poliittiset ohjelmat. Nämä ovat toistaiseksi vielä keskeneräisiä, mutta esityksiä pyritään saamaan aikaiseksi hyvissä ajoin ennen tämän vuoden (2013) kesäkuun Piraattipuolueen puoluekokousta, jotta näitä ehdittäisiin miettiä myös puoluehallituksessa.

Emme missään nimessä tyrmää Perussuomalaisten työryhmän mietintöä täysin. Sen alkuperäinen tarkoitus ja syy tehdä se oli hyvä - Suomen valtio velkaantuu valtavaa tahtia ja siitä voi seurata monenlaisia ikävyyksiä. Toteutustapa sen sijaan oli huolimaton ja sellainen, että se käsittääkseni sopii huonosti Perussuomalaisten tyypilliseen kannattajaprofiiliin, koska se meni liikaa oikealta ohi. Piraattipuoluetta kiinnostaa vastaavasti luonnollisesti tietoyhteiskuntahenkisenä puolueena informaatiotekniikan palveluiden ala ja sen työntekijät, myös koulutus tämän alan pätevyyden saavuttamiseksi.

Pertti Ilonen

Kyuu: Kotimaa on kyllä rakas. Mutta tällainen "sitouttamispakko" korvauksen muodossa ei oikein kuulosta länsimaiselta tavalta toimia. Venäjä taitaa olla menossa tuohon suuntaan. Mielestäni ihan hyvä, jos menevät. Ei haittaa meitä yhtään.

Pisteet uusien vaihtoehtojen hakemisesta.

Nimimerkki Pertti ilonen

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Unkari on todellakin suunnitellut järjestelmää, jossa yliopistossa opiskelleilta otettaisiin passi pois ja heitä kiellettäisiin poistumasta maasta kunnes lukukausimaksut on maksettu. On selvää, että tällainen ei kuitenkaan sovellu hyvin Euroopan Unionin ihmisoikeuksien eikä vapaan liikkuvuuden periaatteisiin.

Minulla on sellainen idea, että Suomessa voitaisiin erikseen sitoa EU:n ulkopuolista maista otettavien opiskelijoiden kiintiöitä siihen, kuinka paljon suomalaisilla yliopistoilla on kyseisten lähtömaiden yliopistojen kanssa hyödyllistä tutkimusyhteistyötä. Tällöin saataisiin myös taloudellisia hyötyjä ja muita kansainvälisiin suhteisiin liittyviä etuja. Uskon, että näin taidetaan menetelläkin jo jossakin määrin.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Ns. pakko on vain jos haluaa opinnot maksutta - ulkomaillehan muutetaan lähinnä rahan perässä, joten on aika luontevaa että siitä sopii sitten maksella takaisin vähitellen.

En suinkaan lähtisi kieltämään sitä että vaikka valmistumispäivänään lähtisi pois maasta, mutta lasku siitä tulisi. Tätäkin voi vielä joustaa - jos on maailmalla vuoden-pari mutta palaa sitten Suomeen, voisi vielä tulla numerot täyteen eikä mitään laskua tulisikaan. Onhan toki hyväksyttävä myös se, että työn teko ulkomailla väliaikaisesti voi olla huomattavaksi eduksi kotimaassa.

Toimituksen poiminnat