mikkonummelin

Espanjan roistopoliitikot laittavat omien eväiden syömisen koulussa "verolle"

Eri Euroopan Unionin maista, erityisesti velkakriisin pahimmin kolhimista sellaisista, tulee yhä uskomattomampia ja järkyttävämpiä tietoja näiden maiden sisäisestä sosiaalipoliittisesta romahduksesta. Nuorisotyöttömyys kasvaa huikeisiin mittoihin ja läpikorruptoituneet poliitikot eivät uskalla verottaa rikkaita edes hitusen vertaa enempää.

Kuten Helsingin Sanomat ja useat muut maailman lehdet ovat otsikoineet, on Espanja alkanut "verottaa" kouluun omia eväitä tuovien lasten vanhempia [1,2]. Espanjassahan ei ole verovaroin kustannettua kouluruokaa, joten normaalin kouluruoan hinta siellä on yli viisikin euroa päivässä, mikä tietysti ylittää valmistus- ja raaka-ainekustannukset. Nyt kuitenkin talouskriisi on pakottanut monet vanhemmat laittamaan ennemminkin lapsilleen kouluun eväät, joten koulut, jotka on aiemmilla poliittisilla päätöksillä käytännössä suistettu riippuvuuteen lounas- ja koulukirjamaksuista, joilla, kuten yllä on todettu, onkin mitä ilmeisimmin rahoitettu muitakin koulun menoja ja käytetty kiertotienä yleisiin koulumaksuihin.

Tähän ovat maakuntien hallinnot keksineet keinoksi laittaa omien eväiden tuonti kouluun "verolle". Vanhemmat joutuisivat maksamaan yli 3 euroa päivässä siitä, että heidän lapsillaan on yleensä oikeus syödä koulupäivän aikana mitään. Maksua perustellaan hatarasti kouluruokaloiden järjestyksenpitokustannuksilla. Ihmettelen sitä, ettei oikeutta ruokaan rinnasteta koko Euroopan Unionissa kaikkien lasten oikeuteen peruskoulutukseen yleensä tai niihin kustannuksiin, mitkä tulevat järjestyksenpidosta ja opetuksesta luokissakin muutenkin.

Luonnollisesti emme tiedä myöskään, mitä karmeuksia kotimaisen velkaantumiskriisin räjähtäminen silmille voi myöhemmin Suomessakaan tarkoittaa. Vanhojen uutisleikkeiden perusteella 90-luvun lamankin varjolla yrittivät jotkut kokoomuspoliitikot, mm. sittemmin eduskunnan puhemieheksi edennyt Riitta Uosukainen, ujuttaa yliopisto-opetuksen lisäksi myös lukio-opetustakin maksulliseksi. Muut puolueet kuitenkin estivät tällaisen.

 

Lähteet:

[1] http://www.theage.com.au/world/spain-crisis-eats-into-the-school-lunch-box-20120809-23x3l.html

[2] http://www.hs.fi/ulkomaat/Espanjalaiskoulut+haluavat+ruokalamaksun+omia+ev%C3%A4it%C3%A4+sy%C3%B6vilt%C3%A4/a1305591200583

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Blackjack kuva
Jaakko Mäki

Mitäs jos vanhemmat vaan eivät maksa tuollaista perseilymaksua? Takavarikoivatko opettajat pikkulapsilta ruuan? Opinto-oikeus poikki? Huostaanotto?

Menee Kafkamaiseksi

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Opettaja ehkä itse syödä mussuttelee lapselta sieppaamansa ruokapaketin koko luokan nenien edessä ja naureskelee, että 'meidän koulussa eivät prolet saa syödä'.

Toimituksen poiminnat